Podjetje GEZE je prispevalo 100.000 evrov za UNICEF-ov projekt v Slonokoščeni obali

GEZE nadaljuje s tradicijo podpore trajnostnih in družbenih projektov: letos je v sklopu božičnega darovanja strokovnjak za vrata, okna in varnost daroval za gradbeni in trajnostni projekt UNICEF-a v Slonokoščeni obali. Podjetje je darovalo 100.000 evrov za izgradnjo trajnostnih in za bivanje primernih šolskih zgradb, ki se v zahodnoafriški državi gradijo iz reciklirane odpadne plastike. GEZE nadaljuje s tradicijo in s svojo božično akcijo podpira družbene projekte, v središču katerih je koncept trajnosti.

Varstvo okolja, izobrazba in stavba, vredna življenja: GEZE se angažira pri neobičajnem projektu gradnje šole

Otroci na igrišču svoje šole iz reciklirane plastične opeke v kraju Sakassou, v središču Slonokoščene obale.

Otroci na igrišču svoje šole iz reciklirane plastične opeke v kraju Sakassou, v središču Slonokoščene obale. © © UNICEF/UN0616769/Dejongh

1,6 milijonov otrok v Slonokoščeni obali ne hodi v šolo. Tako imajo le slabe možnosti za izobrazbo. V državi nikakor ni dovolj šol, tistih nekaj učilnic kar so, pa je pogosto prenatrpanih tudi z do 100 otroki. Poleg tega ima Slonokoščena obala tudi težavo z odlaganjem odpadkov in trpi zaradi izrednega onesnaženja okolja. Plastični odpadki večinoma končajo na nezavarovanih deponijah ter uničujejo okolje otrok in njihovih družin. Ljudje, ki so trajno izpostavljeni tem škodljivim snovem, imajo hude zdravstvene težave, ki so za nekatere tudi usodne. 

Za nas kot podjetje je v središču realizacija za življenje primernih in trajnostnih stavb. Zato je UNICEF-ov projekt idealen za nas: trizvok iz varstva okolja, izobrazbe in izgradnje stavb, vrednih življenja, se idealno ujema z načeli našega podjetja. Čudovit projekt, ki ga kot družinsko podjetje podpira iz popolnega prepričanja.

Sandra Alber, Chief Officer Legal & Finance pri GEZE
Gradnja šole iz plastične opeke v Yopougonu, predmestju Abidjana na jugu Slonokoščene obale.

Gradnja šole iz plastične opeke v Yopougonu, predmestju Abidjana na jugu Slonokoščene obale. © © UNICEF/UNI360067/Diarassouba

UNICEF je v Slonokoščeni obali razvil inovativni koncept za problem na področju izobrazbe in ravnanja z odpadki. Od leta 2018 organizacija gradi trajnostne in cenovno ugodne šolske stavbe iz opeke, izdelane iz reciklirane odpadne plastike. Opeke izdelujejo v tovarni na kraju samem, katere gradnjo je prav tako pretežno omogočil UNICEF. Tako odpadejo dodatni stroški in viri za uvoz opeke v Slonokoščeno obalo. Prav tako pa je na ta način nastal trg za recikliranje odpadne plastike, ki omogoča dohodek predvsem za ženske iz te regije. S plastičnimi opekami, ki so enostavne za montažo, je mogoče v samo nekaj dneh zgraditi učilnico. Reciklirani materiali so cenovno ugodni in prispevajo k podnebnemu varstvu: večji del plastike bi bil sicer zažgan, pri čemer nastajajo škodljive snovi za podnebje in okolje.