GEZE - SecuLogic emergency route system, Stiftskirche, Stuttgart
GEZE SecuLogic RWS

Temeljita prenova starega ponosa

Štiriletna prenova cerkve Stiftskirche v Stuttgartu je stala skoraj 14 milijonov evrov. Hamburški arhitekt Bernhard Hirche je svoje načrte izrazil z naslednjimi besedami: »Stare in nove umetnine so združene v celoto.«

S tremi ključnimi elementi je zaznamoval podobo cerkve Stiftskirche: novim stropom, položajem oltarja sredi cerkve in novimi orglami. Ob prenovi cerkve smo želeli ohraniti njeno bogato zgodovino. Hirch je dodal še: »Dodati želimo samo nov list v zgodovino cerkve. Rekonstrukcija po vojni, ki priča o uničenju objekta, naj še naprej ostane vidna.« Nova notranjost cerkve naj obiskovalcem posreduje občutek odprtosti in lahkotnosti. Stari banjast strop so nadomestili s prefinjeno jekleno konstrukcijo s steklenimi jadri. Novi steklena okna in jeklena stopniščna konstrukcija s steklenimi stopnicami, ki vodijo na galerijo, z obstoječo arhitektonsko zasnovo tvorijo enovito celoto najrazličnejših materialov, kar nadaljuje pot, ki jo je začrtala zgodovina več kot tisoč let starega poslopja.

Ob upoštevanju varnostnih zahtev in želja glede zasnove so bile poti za zasilni izhod opremljene s sistemom za zasilne izhode GEZE SecuLogic in različnimi pogoni krilnih vrat na tečajih serije TSA 160. Avtomatsko odpiranje oken znotraj cerkve zagotavlja skoraj neslišen verižni pogon E640.